Har du mon kæresten eller ægtefællen, der har alt? Står du samtidig og skal give en gave til vedkommende, hvor du egentlig ikke har lyst til at give noget, der ikke kan bruges, eller som bare ikke lige falder i den rette smag? Ja, så er gode råd nogle gange dyre, men det behøver de slet ikke at være, hvis du læser med på https://topgaver.dk/ og bliver inspireret til en fabelagtig gave.

Oplevelser kan man aldrig få nok af her i livet, eftersom der ikke er én oplevelse, der er ens, samtidig med, at de ofte inkluderer godt selskab fra ens kæreste nærmeste. Altså kvalitetstid og unikke nye horisonter på livet, er det, du nok skal stile efter. Her kommer vi med gode grunde til, hvorfor netop en rejse til Spanien vil være den ideelle gave til din partner. 

Spansk gastronomi er i verdensklasse 

Vi kender næsten alle sammen godt den berømte paella. Den spanske ris ret, der er farvet gul af safran og som indeholder enten kanin og kylling eller skaldyr og fisk, eller et miks af de to. Den bliver serveret i en stor paellapande, som stilles ind på midten af bordet, hvor alle spiser af den samme pande på meget solidarisk vis. Udover denne berømte spanske ret, finder du også et hav af andre spændende ris retter i især området omkring Valencia regionen.

Her findes der rismarker syd for Valencia, i La Albufera i området El Saler. Her dyrkes der ris, ligesom du finder et hav af restauranter, der serverer lokale risretter som “ål i ris”, “blodpølse i ris” og “paella mixta”. Det lyder umiddelbart ikke særligt lækkert med ål og blodpølse, men måden, hvorpå spanierne tilbereder det på, skal absolut prøves! Det smager himmelsk, simpelthen. Når I har spist på en skøn ris restaurant (Arroceria), kan I tage en bådtur på en af de inddæmmede søer, hvor der tilbydes en guide med ombord. 

Arkitektur i verdensklasse 

Er din kæreste eller ægtefælle interesseret i international arkitektur i verdensklasse, er Barcelona et besøg værd. Her kan I se den catalanske arkitekt Antoni Gaudi´s modernistiske bygninger i centrum af byen. Der ligger blandt andet La Pedrera, der har en bølgende, organisk facade, hvor man kan komme ind og se et spansk 1800 tals hjem, der er bevaret for eftertiden, hvor ejeren af bygningen boede med sin familie.

Det var nemlig dengang det rige borgerskab, der købte sådanne unikke bygninger på bestilling. Taget er også eventyrligt indrettet med mosaikfigurer og søjler, og her kan man komme op og skue ud over hele Barcelona, hvor man blandt andet har udsigt til et af Gaudis absolutte mesterværker, nemlig kirken La Sagrada Familia.

Gaudi estimerede at kirken ville tage over 200 år at bygge, så han var udmærket bekendt med, at han ikke ville se den færdig i sin egen levetid, men samtidig var det tragisk, at han endte sine dage “før tid” med at blive kørt ned af en sporvogn. Herefter var der andre arkitekter, der overtog byggeriet og der har været mange forskellige sponsorerer indover for at finansiere byggeriets færdiggørelse.

Det står stadig ikke færdigt, men er stadigvæk, i sin nuværende form imponerende med sine smukke tårne og spir, samtidig med de flotte glasmosaik vinduer, der pryder det indvendige kirkerum. Her kan I også stige op i et af tårnene og få en imponerende udsigt ud over hele byen. 

Kunst i verdensklasse 

Når vi nu har talt om gastronomi og arkitektur i verdensklasse, må vi også nævne den spanske kunst. For hvem kender ikke Pablo Picasso, Joan Miró og Salvador Dalí? De er alle tre verdensberømte for deres kunstværker, og alle tre kunstnere kan du se i Catalonien regionen i det nordvestlige af Spanien. I selve Barcelona by ligger Picasso museet og Miró museet, og Dalí museet ligger i en lille by nordøst for Barcelona, der hedder Figueras.

I Barcelona by kan I se Picassos “blå periode”, og Mirós skønne “plet malerier” ligesom Dalís museum og selve bygningen er et kunstværk i sig selv. Se blandt andet, hvordan Dalí har lavet en opstilling af to malerier, en standerlampe og en rød sofa, der, når man går op på en stige og ser det hele i gennem et lille øje, kan se, at det danner en smuk helhed, et kvindeansigt med sofaen som den røde mund, de to malerier som hendes øjne osv. 

Ønsker I at se et unikt og moderne museum, kan I også se Guggenheim museet i Bilbao. Det skinner smukt i aften og middagssolen, ligesom der er både faste og særudstillinger at se i selve museet. Vil I se på, hvordan I kommer til de forskellige spanske byer for at se på kunst, arkitektur og spise gourmetmad i særklasse, kan I med fordel kigge på rejsertilspanien.dk

Nyd spaniernes sociale måde at være på 

Når man rejser til et andet land, er det typisk også for at lære denne kultur bedre at kende. Her kan man selvfølgelig køre “turiststilen”, hvor man ikke interagerer med spanierne, men kun ser museer, spiser på restauranter og er på sightseeing i byerne. Men man kan også være åben overfor at snakke med spanierne og mødes med dem, så man får den spanske kultur og hverdagsliv lidt mere ind under huden. Her følger derfor nogle tips til, hvordan man kan gøre dette. 

Tips til at komme i snak med en spanier

Handl lokalt i stedet for i supermarkederne 

Når I skal handle, så gå ind i kød og frugtmarkederne i stedet for et supermarked. Her er der masser af boder med sælgere, der sælger alt fra lufttørret skinke, til oliven, kaninkød og frugt. Snak med dem spontant, ligesom de bedst kan lide det. Spørg bare løs, for spanierne elsker at forklare og vise, hvad de ved om deres bod og om lokalområdet.

Spørg for eksempel: Hvordan tilbereder man dette kød bedst på spansk vis? Hvor er den bedste café her i nærheden? Eller noget helt tredje, som I interesserer jer for. Så længe I viser dem interesse, er der ingen grænser for, hvad de vil snakke om. Her kan det også sagtens være, at de kan finde på at invitere jer på en middag hos deres familie. De er meget gæstfrie og elsker at være generøse med mad. 

Gå ud om aftenen og mød spanierne ved aftensmaden 

Gå ud om aftenen. Spanierne samles som regel lidt senere på aftenen end vi gør i Danmark. De spiser typisk aftensmad mellem 21 og 23 om aftenen, så her ser I mange spaniere sidde udendørs ved lange borde og spise med familie og venner. Her kan I sagtens gå hen til dem og spørge, om der er en særlig anledning, de samles om. Spaniere er meget snakkesalige og de svarer gerne og længe på din interesse og dine spørgsmål.

Her vil de måske sige, at det er Pedros fødselsdag og hvor gammel han bliver. De vil pege og sige: Det er ham der ovre. Og så er jeres kendskab allerede i gang, fordi de ikke ser det som noget odiøst at man henvender sig til dem. Det er en kulturel oplevelse i sig selv. Og måske fører det til, at du er mere åben overfor en dansker, du ikke kender, når du er vendt hjem fra din skønne rejse til Spanien. En rejse, som vil gøre indtryk på dig, fordi spaniernes åbenhed smitter. 

Måske vil du også kunne lide: